Ambulans Türü Özel Ambulans Fiyatını Değiştirir Mi?

Blog

Ambulanslar;

 

Ulaşım şekline göre kara, hava ve deniz ambulansları olarak; kara ambulansları da kullanım amacına göre hasta nakil ambulansı,  acil yardım ambulansı, yoğun bakım ambulansı ve özel donanımlı ambulanslar olarak sınıflandırılır.


Kara ambulansları:

1) Hasta nakil ambulansı: Acil tıbbi müdahale gerektirmeyen hasta veya yaralıların nakli amacıyla kullanılan, en az bir sağlık personeli bulunan, gerekli teknik ve tıbbi donanıma sahip kara aracıdır.
2) Acil yardım ambulansı: Her türlü acil durumda, olay yerinde ve ambulans içerisinde hasta ve yaralılara gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapabilecek gerekli ekibe, tekniğe ve tıbbi donanıma sahip kara aracıdır.
3) Yoğun bakım ambulansı: Hastaların nakli esnasında ileri seviyede izlenmesine ve tedavisine yönelik tasarımlanan, gerekli teknik ve tıbbi donanıma sahip kara aracıdır.
4) Özel donanımlı ambulanslar: Acil hasta veya yaralılara olay yerinde acil tıbbi yardımı sağlamak veya görev yaptığı bölgenin coğrafi özelliği ile taşıdığı hasta veya yaralıların yaşı, fiziki ve tıbbi durumlarına göre özel olarak tasarlanmış ve buna göre personel ve ekipmanla donatılmış araçlardır. 
Yeni doğan hastaların nakli amacıyla kullanılacak ambulanslar; acil yardım ambulansının tıbbi ve teknik donanımlarını sağlamanın yanısıra ventilatörlü transport kuvözü bulundurmak zorundadır. Bu ambulanslarda yetişkin hastalarda kullanılacak tıbbi donanım ve malzeme aranmaz. 
Arazi tipi kar paletli, çoklu hasta taşıyabilen, obez hasta taşıyabilen, hovercraft, kara, deniz ve kar motosikleti, pedallı ya da motorlu bisiklet ve ATV gibi özel donanımlı ambulansların ambulanslar ise daha ileri teknik ve tıbbi özellikleri barındıran araçlardır.

 

Türkiye‘de en çok kara ambulansları kullanılmaktadır ve özel ambulans hizmetleri de genelde kara ambulansı olarak verilmektedir. Bu ambulansların türü ya Hasta Nakil Ambulansı (Mavi şeritli) ya da Acil Yardım Ambulansı (Kırmızı şeritli) şeklindedir. Bu ambulanslar arasında personel sayısı ve niteliği, ambulansın içinde yer alan tıbbi donanım, cihaz ve ilaç gibi farklılıklar vardır.

 

Hasta nakil ambulanslarında (Mavi şeritli) ise, en az biri sağlık personeli olmak üzere, iki personel yer almalıdır. Hasta nakil araçlarında asgari olarak aşağıdaki donanımlar yer alır:

a) Haberleşme cihazları (telsiz veya telefon),

b) Aracın kullanım amacını belirten fosforlu yazı ve işaretler,

c) Hasta kabininde havalandırma ve aydınlatma sistemleri,

d) Hasta naklini sarsıntısız şekilde sağlamak amacıyla özel süspansiyon sistemi,

e) Araç takip ve navigasyon sistemleri.

 

Hasta nakil ambulanslarında tıbbi ekipman olarak bulundurulması gereken ana malzemelerden bazıları ise şunlardır;

 

a) Ana Sedye, Kombinasyon Sedye ve Vakum Sedye

 

b) Sırt Tahtası

 

c) Atel Seti ve Boyunluk Seti

 

e) Sabit ve Portatif Oksijen Tüpü ve Tansiyon Aleti

 

f) Göz, Kulak ve Burun Muayene Kiti

 

g) Canlandırma Ünitesi ve Otomatik Eksternal Defibrilatör (basit elektroşok cihazı)

 

h) Oksijen Maskesi, Nazal Kateterler ve Enjektörler

 

i) Çeşitli Boylarda İdrar Sondası ve Torbası

 

j) Kan Şekeri Ölçüm Cihazı

 

k) Temel Tıbbi Malzeme Çantası (turnike, steril spanç, kompres, kanama durdurucu materyal, sargı bezi, elastik bandaj, plaster vb.)

 

l) Serum ve Kelebek Set ile İntraketler


Acil yardım ambulansları (Kırmızı şeritli) içinde en az ikisi sağlık personeli olmak üzere, üç personel yer almalıdır. Bu personeller arasında duruma göre doktor veya paramediklerin bulunması zorunludur. Acil yardım ambulanslarında hasta nakil ambulanslarına ek olarak aşağıdaki donanımlar yer alır;

 

a)  Faraş Sedye

 

b) Traksiyon (gergi) Atel Seti

 

c) KED Kurtarma Yeleği (omurga ve boyun kırıkları için)

 

d) Taşınabilir Ventilatör Cihazı

 

e) Oksimetre, Enjektör Pompası,

 

f) Monitörlü Defibrilatör (monitörlü elektroşok cihazı)

 

g) Kalp Monitörü

 

h) Acil Doğum ve Yanık Seti


Her iki ambulans türünde de görev yapan; sağlık personeli olmayan ambulans sürücülerinin ise mutlaka ilk yardım sertifikasına sahip olma şartı vardır.


Bu bağlamda özel ambulans fiyatları verilecek hizmetin kalitesi ve niteliğine göre belirli unsurlar göz önüne alınarak belirlenir. Bu unsurlar genel olarak; kullanılacak ambulansın türü, gidilecek kilometre, ambulansta yer alacak ekip ve talep edilen ekstra hizmetler şeklindedir. Acil yardım ve hasta nakil ambulansları arasındaki fiyat farklılıkları bu sebeplerden kaynaklanmaktadır.


Ambulans.org’da acil yardım ve hasta nakil ambulanslarını ayrı ayrı filtreleyebilir, isterseniz de aynı sayfada görüntüleyebilirsiniz. Fiyatlarına göre listeleyip, size en uygun ambulansı seçebilirsiniz.

 

 

Özel Ambulans HizmetiÖzel Ambulans HizmetiHasta Taşımanın En Organize Şekli
Evde Sağlık HizmetleriEvde Sağlık HizmetleriEvde Bakımın En Kolay Yolu
Cenaze Nakil HizmetiCenaze Nakil HizmetiHızlı Kolay ve Sorunsuz

Üye İş Yerleri

Ambulans.org‘a Kayıtlı Üye İş Yerleri

  • ACL Ambulans
  • ALK Ambulans
  • Anka Ambulans
  • A Plus Ambulans
  • Asrın Sağlık Kabini
  • Ayyıldız Ambulans
Hepsini Görüntüle
Ambulans.org Uygulaması Nasıl Kullanılır?